70 - ÅRENE

1970-tallet begynte med en oljekrise etterfulgt av en lavkonjunktur. Denne tiden kan beskrives som et vendepunkt mellom industri- og servicesamfunnet. I løpet av 1970 -årene gjorde miljøtenkning en alvorlig innvirkning, som blant annet i Sverige gjenspeiles i den ”gröna vågen”.

ARKITEKTUREN PÅ 70 – TALLET

ENERGISPARING – Utseendet på villaerne på 1970-tallet ble påvirket av energikrisen som rådet. Nye hus fikk mindre vinduer og tykkere yttervegger enn før. Store takskråninger og dype innfelte tak er typisk for 70 -tallet. I den ene enden var det ofte en balkong under taket. Fasaden var lav og vinduene ble plassert rett under takfoten. Kalk sandstein, såkalt ”mexistein”, ofte kombinert med trepanel, dominerte som fasademateriale.

70-tals villa
70-tals dörr

YTTERDØRER 70 – TALLET

I de frittliggende villaene var det vanlig med overdådige ytterdører med store sidelys. I enklere katalogvillaer gikk utviklingen mot det enkle og det rustikke med assosiasjoner til folkekulturen. De nye kravene til energisparing krevde bedre isolerte ytterdører og dørtykkelsen økte til 60 mm pluss evt. panel. I tillegg til godt bearbeidede teakdører og eikedører i løpet av denne tiden, kan det nok noen ganger sies at isolasjonsverdier var viktigere enn design.

TIDSTYPISKE 70-TALSDØRER

VURDERER DU Å KJØPE EN NY DØR TIL HJEMMET DIN?

Du er alltid velkommen til å kontakte oss med dine spørsmål og bekymringer! Vi hjelper deg med tips, råd og inspirasjon slik at du kan velge riktig dør til akkurat ditt hjem.

Shopping Cart

Vi har semesterstängt v.28-31. Galleriet i Bovallstrand är öppet tis-torsdag kl.15-17.

X