Skal du kjøpe ny inngangsdør?
Her får du tips og råd for å velge rett!

En ny inngangsdør vil gi både flott design og funksjon. Den er både husets imøtekommende smykke og dens beskyttelse mot omverdenen. Vi får ofte spørsmål om hva du bør tenke på når du velger dør. Her har vi samlet de viktigste punktene å vurdere før kjøpet.

Sjekkliste for dørkjøp

Hvilket materiale skal døren ha?

Ulike materialer har både forskjellige utseende og egenskaper. Det betyr at de trenger ulikt vedlikehold. Våre ytterdører er hovedsakelig laget av eik, teak og freijo.

Eik
Eik er et hardt og råtebestandig trevirke som har vært mye brukt i både båt- og dørproduksjon gjennom tidene. Fordelen er at den er hard, råtebestandig med store, vakre årer. Om du ønsker å holde ytterdøren lys utendørs, da krever det mer vedlikehold enn en mørkere tresort. Mer informasjon om eik og hvordan du vedlikeholder den finner du på siden “Vedlikehold & montering“.

Teak
Teak har en vakker og varm og farge. Det er et av verdens mest slitesterke treslag og sprekker ikke like lett som andre treslag. Teak er også hard, stabil og har meget god råtebestandighet. En ytterdør i teak bringer med seg disse egenskapene, som gjør dem lettere å vedlikeholde, spesielt på utsatte steder.

Freijo
Freijo er et brasiliansk tre som minner mye om teak i farge og tetthet. Vi bruker den mest i karmer, paneler og heltre ytterdører.

Er dørmaterialet bærekraftig produsert?

En dør skal ikke bare være vakker å se på; for oss er det minst like viktig at den er bygget av bærekraftig tømmer. Alle våre dører er sertifisert. Ønsker du å lese mer om vårt bærekraftsarbeid kan du klikke her.

Massivt tre eller finer?

I dag tilbyr mange dørprodusenter ytterdører med finer som overflate. Vi har valgt en annen vei og bruker kun heltre til våre ytterdører. Du bør huske noen ting når du sammenligner overlate i finér med heltre:

• Bærekraft. En ytterdør med solid panel kan poleres, noe som gjør at den holder mye lenger enn en ytterdør med finér som overflate. Årsaken er at trefiner er kun 0,4-0,9 mm tykk.

• Motstand. En dør med solid panel har større motstand i tøffe værforhold. Du kan lese mer om hvordan våre dører er konstruert her.

Utfyller døren husets arkitektur?

Hvilken type hus skal døren monteres i? Ved oppussing ønsker noen kunder å kjøpe en tidstypisk dør som passer huset. Du kan også velge å bryte helt med døren. Hvis alt annet er tidstypisk, kan du bryte av med en avvikende inngangsdør. Men å blande alle stiler på en gang er sjelden helt vellykket. Er du usikker kan vi hjelpe deg med å finne den rette døren. For å markere inngangen til et hus med stående panel kan du velge liggende panel på inngangsdøren og omvendt.

Klikk her for å komme til stilguiden vår.

Hvilke dørhåndtak, hengsler og låser skal døren ha?

Hengsler
Det er viktig å huske på at rustfritt metall ikke er rustfritt, bare mindre utsatt for rust. Derfor bør du velge syrefaste hengsler dersom du bor i et kystnært område.
Alle våre standarddører (unntatt de tyngste) er utstyrt med syrefaste hengsler.

Låse
Vår standard låskasse er Assa 2002. Den har en bortesikringsfunksjon og er forsikringsgodkjent. I tillegg velger du en såkalt Safety Cylinder. Vi bruker Assa 1312 som standard. Ønsker du en løsning med kopibeskyttede nøkler bør du velge Assa 1212. En enda sikrere løsning er trepunktslåsing. Det er en espagnolett med samme funksjon som Assa 2002, men som også har to ekstra krokstenger, en øverst og en nederst.

Dørhåndtak og tilbehør
Vi har et bredt utvalg av håndtak og trekkhåndtak. Vi lagerfører et standard utvalg av håndtak i rustfritt stål. Se vårt utvalg her. Alle håndtak som er produsert for det svenske markedet passer til våre låskasser.

I tillegg til håndtak trengs også sylindertilbehør. Disse velges etter hvilken type sylinder som skal monteres på døren. De finnes i en rekke forskjellige overflatebehandlinger. Har du spørsmål er du alltid velkommen til å kontakte oss så hjelper vi deg.

"Vi går ikke på akkord med bærekraftig hogst tre. Ikke med kvalitet heller. Vi bygger for å få det til å vare lenge. I generasjoner. Det er bærekraftig på alle måter!"

// Eva Gustafsson

Hvor skal døren sitte?

Når du skal velge dør er det viktig å tenke på hvor døren skal monteres. Skal den sitte i værutsatt stilling er teak vanskelig å slå. Det er ikke tilfeldig at det tradisjonelt har vært brukt som materiale på båtdekk. Årsaken er at teak er naturlig fet. Det sprekker også mindre enn andre tresorter.

Kommer det til å regne på døren?

Hvis døren din er montert i en posisjon hvor det regner og blåser mye, bør du velge en heltre dør eller en dør med solide paneler. Hvis du vil kan du lese vår guide om vedlikehold av ytterdører her.

Kan vann sprute på døren?

Hvis døren din er plassert slik at regn når døren eller hvor vann kan sprute opp mot døren, kan du beskytte de delene av døren som er ekstra utsatt, som for eksempel den nedre kanten av døren. I de situasjonene er det ofte en god investering å montere en sparkeplate nederst på døren. Her kan du se eksempel på en ytterdør i teak med sparkeplate.

Kan vinden blåse opp døren?

Hvis dette er tilfelle, anbefaler vi en dørbrems. Det er en billig forsikring om at døren ikke vil blåse opp med full kraft. Både dörrblad och gångjärn kan skadas, vilket innebär att dörren inte går att stänga ordentligt.

Trenger du mye lys innefor døren?

Ønsker du mye lys anbefaler vi en modell med glass som går langt ned i døren, eller en solid heltre dør som Ramsö. Alternativt kan vi lage faste vinduspartier, sidelys og overlys som passer til døren.

Vil du at glasset skal være ugennomsiktlig?

Velg i så fall frostet glass, linjeglass eller et annet glass som er ugennomsiktlig.

Bør døren være sikkerhetsklassifisert?

Ønsker du å gi boligen din ekstra sikkerhet, bør du velge en dør med sikkerhetsklassifisering. Sikkerhetsdører er bygget for å ha større motstand ved innbruddsforsøk. Vi kan levere ytterdører med sikkerhetsklassifisering RC2 og RC3. Les mer om våre sikkerhetsdører her.

Vurderer du å kjøpe en ny dør til hjemmet din?

Du er alltid velkommen til å kontakte oss med dine spørsmål og bekymringer! Vi hjelper deg med tips, råd og inspirasjon slik at du kan velge riktig dør til akkurat ditt hjem.

Shopping Cart

Vi har semesterstängt v.28-31. Galleriet i Bovallstrand är öppet tis-torsdag kl.15-17.

X