1950 – ÅRENE

Sverige, som hadde industrien og infrastrukturen intakt etter andre verdenskrig, blomstret med omfattende eksport til de krigsherjede landene. Statslån hjalp svenskene med å bygge seg ut av overbefolkning med en internasjonalt høy standard. Mange nye fenomener så dagens lys i dette tiåret. Vaskemaskiner og oppvaskmaskiner og frysere lette arbeidet i hjemmene. Sveriges første TV -program ble sendt. Bedre biler og veier fikk privatbilen til å vokse, en ungdomskultur vokste og de første svenskene dro på chartertur.

ARKITEKTUR PÅ 1950 – TALLET

Designglede – Krigen er over og 1950 -tallet var tiår med design. Villaene ville ha et attraktivt utseende, men være praktisk å bo i. De prøvde nye former og materialkombinasjoner som murstein, gips og eternit på fasadene. Rød eller gul murstein, glasert takstein, betongglass, kobber og teak var eksklusive materialer som ble brukt i håndbyggede villaer. Byggestandardisering for en ensartet standard for byggevarer som kjøkken, dører og vinduer startet.

50-tals hus med original dörrar
retro dörr på 50-tals hus

YTTERDØRER 1950 – TALLET

Inngangene er designet individuelt, og det er et stort utvalg av ytterdører i denne perioden. De er enten laget av massiv eik eller kledd med teakfiner og er ofte glassert og har noen ganger store sidelys. Ytterdørene ble dekorert med geometriske mønstre, selv glasset kunne være diamant- eller sekskantformede. Inngangen ble ofte bygget med små baldakiner over inngangsdøren og dekorative trapprekkverk i malt smijern i geometrisk stil.

TYPISKE 50-TALS DØRER

VURDERER DU Å KJØPE EN NY DØR TIL HJEMMET DIN?

Du er alltid velkommen til å kontakte oss med dine spørsmål og bekymringer! Vi hjelper deg med tips, råd og inspirasjon slik at du kan velge riktig dør til akkurat ditt hjem.

Shopping Cart

Galleriet i Bovallstrand är öppet vardagar 8-16. Övriga tider kan ev. bokas.

X