Vår veiledning til vedlikehold og pleie av teakdører

Vedlikehold og pleie av teakdører er ikke bare et slit; det er også et hyggelig og beroligende arbeid. Særlig på eldre dører pleier resultatet å være fantastisk når du har slipt bort de øverste lagene med gammel teak og møter den døren som du en gang falt for. I denne veiledningen ser vi på hvordan du tar hånd om din teakdør for å kunne bevare både funksjon og utseende under hele dørens levetid.

läderetikett på trädörr
havet vid Bovallstrand

Slik holder du ytterdøren vakker i mange år

Teak (latin: Tectona grandis) har en vakkert varm og mettet farge naturlig, uten å være rød. Det er et fett treslag, noe som gir det naturlig vannavvisende egenskaper som er en av grunnene til at det tradisjonelt har blitt brukt til båtdekk og båtinnredning. Teak er også et av verdens mest holdbare treslag. Det er hardt, passe tungt, stabilt og står imot råte lenger enn de fleste andre treslag. En ytterdør i teak får med seg disse egenskapene, noe som gjør at den er lettere å vedlikeholde, særlig på utsette havsnære steder.

Vedlikehold bevarer teakdørens fargetone

For å beholde en jevn og fin tone i døren er det viktig å vedlikeholde treet med jevne mellomrom, særlig når døren har stått noen år. Akkurat som på eldre båtdekk i teak lysner dører bygd i teak med tiden. Samtidig får teaken en tørrere overflate, med synligere trefibrer.

Vedlikehold bevarer teakdørens funksjon

En dør er også husets barriere mellom inneklimaet og uteklimaet, med den følge at døren utsettes for store forskjeller i både temperatur og luftfuktighet. Vedlikehold av døren gjør at den blir mer føyelig og beholder sin funksjon lenger.

Når er det ekstra viktig å vedlikeholde teakdører?
Dører som er plassert uten tak, er spesielt utsette – ikke minst i kystnære områder. Det er også ekstra viktig å vedlikeholde dører som vender mot sør og vest. De deler av døren som er mest utsette, som dørens underkant der vann skvetter opp, får ellers lett en annen fargetone enn dens mindre utsette deler

// Eva Gustafsson

Nye dører krever bare lettere vedlikehold

Når teakdøren er ny, pleier det å holde med lettere vedlikehold. Vask av dørblad og karm én gang eller to per år med en svamp eller klut duppet i varmtvann blandet med litt oppvaskmiddel. Olje deretter døren. Prøv å ha som rutine å vaske og olje døren på starten av høsten og på starten av sommeren.

Eldre dører trenger mer grundig vedlikehold

Begynn å vedlikeholde døren så fort du ser tendens til at overflaten blir tørr eller begynner å bli misfarget. Hvis døren blitt sliten eller har stått uten vedlikehold på et utsatt sted, kan den trenge en litt mer omfattende overhaling. Men ikke gi opp! Under den gamle overflaten finnes samme fine, fete og vakre teak som da den var ny. Våre teakdører er alltid bygd i massivt tre, noe som gjør at du kan slipe bort den ytterste og stygge overflaten.

Grundig vedlikehold av teakdører

Slik gjør du:

1. Rengjør døren, tørk av med klut, eventuelt med litt oppvaskmiddel.
Ta utspedd ammoniakk eller grunnvask og vask døren med en svamp. All gammel olje løses da opp. Tenk på å beskytte hender og dekke bakken under døren siden ammoniakk er etsende. Skyll deretter av døren med vann. Rengjøringsmiddelet renner da av.

2. Slip med fint sandpapir i treets retning.
For å få bort fiberrensingen pusser du med fint sandpapir i treets retning til det klebrige laget forsvinner. Gå over dørkarmen, dørbladet og gi døren litt ekstra kjærlighet i nederkant og på andre steder der den har blitt litt ekstra slitt.

3. Olje inn med teakolje, minst to ganger.
Tørk av overflødig olje med en klut. Tenk på å dynke fillen i vann før du kaster den for å unngå selvantenning. Tre og finér suger til seg oljen forskjellig, døren kan da se flekkete ut, men dette avhjelpes ved å gjenta innoljingen. Olje døren med ett døgns intervall.

Å tenke på

Oljede ytterdører er aldri ferdigbehandlet, de må vedlikeholdes for ikke å bli misfarget og stygge, men også for at de ikke skal suge fukt med svelling som følge. Når treverket tørker, absorberer det fuktighet og sveller. Det kan gjøre at døren buler, noe som i sin tur kan føre til problemer med så vel tetthet som stenging. Avhengig av dørens plassering og med tanke på klima kan døren måtte oljes flere ganger i året.

Vi anbefaler også at du legger på et ekstra lag olje på døren en gang i året. Tenk på at du bør stryke på oljen på et tidspunkt når det ikke er soppsporer og pollen i luften siden disse setter seg fast i oljen. Så gjør det tidlig vår eller sen høst.

Hvis det vises sopp på døren

Hvis det vises sopp på døren (oftest i form av små, svarte prikker), kan du behandle døren med soppdrepende middel som algevask eller soppvask. Hvis det finnes mye løvtre i omgivelsene, bør du gjøre det et par ganger i året for å holde teakdøren i god stand og pen. Hvis du ikke vet hvilken soppvask du skal bruke, bør du spørre din lokale trevarehandel eller fargehandel så hjelper de deg å finne riktig til akkurat din dør.

NB! Ved tegn på sopp er det viktig først å rengjøre døren ordentlig siden olje gjør at soppen trives.

Hvilken olje skal man velge til teakdører?

Vi får iblant spørsmål om hvilken teakolje man skal bruke, og hvor høyt tørrstoffinnholdet bør være. Oljens tørrstoffinnhold beskriver hvor stor andel olje den inneholder. Vi pleier å anbefale at du velger en olje med god kvalitet og høyt tørrstoffinnhold. Man kan generelt si at de dårligere teakoljene inneholder mye løsemiddel og mindre andel olje.

For å få en god beskyttelse bør teakoljen inneholde mye olje, det er oljen som er igjen og beskytter døren når løsemiddelet har avdunstet. Samtidig er for høy andel olje heller ikke bra siden den blir fastere i konsistensen og derfor får vanskeligere med å trenge inn i treet.

En tommelfingerregel er at teakoljen bør inneholde mellom 38 og 60 % olje. Da trenger den inn i treet, samtidig som du slipper å stryke på mange ganger for å få den effekten du er ute etter. Nøyaktig hvilke proporsjoner avhenger av alt fra treråvarens kvalitet til dørens stand. Rådfør deg med en fargehandel slik at du få riktig olje til akkurat din teakdør.

Ved glassede entrédører og entrédører med dekorspeil

Kontroller med jevne mellomrom at silikontettingen mellom glass og glasslist er intakt. Silikonmaterialer brytes ned av vær og vind og gjør at vann kan trenge inn i konstruksjonen og forårsake svelling og eventuelt fargeslipp. Bruk silikon tilpasset glass (finnes i byggvarehandelen) ved vedlikehold. Hvis dørbladet har et dekorspeil, må du kontrollere at fugen mellom dørblad og list er intakt. Ved vedlikeholdsbehov bruker du en silikonfri, overmalingsbar byggfugemasse.

detalj av entreparti i trä

Vedlikehold av en teakdør

Leif Karlsson er dørbygger og har jobbet hos Bovalls Dörrbyggeri siden 1969. Hobbyene hans er snekkerarbeid, lokalhistorie og å skrive. Her deler han gode dørtips og viser hvordan man utfører grundig vedlikehold av en ytterdør i teak.

Vurderer du å kjøpe en ny dør til hjemmet din?

Du er alltid velkommen til å kontakte oss med dine spørsmål og bekymringer! Vi hjelper deg med tips, råd og inspirasjon slik at du kan velge riktig dør til akkurat ditt hjem.

Shopping Cart

Galleriet i Bovallstrand är öppet vardagar 8-16. Övriga tider kan ev. bokas.

X