Bohuslänsk håndverk Bærekraftige materialvalg Værbestandig konstruksjon

Veiledning: pleie og vedlikehold av eikedør og ytterdører i eik

Å ta vare på og behandle eikedører er ikke bare et slit. Det er også et beroligende arbeid som gir resultat. Særlig på eldre dører pleier resultatet å være fantastisk når du har slipt bort de øverste lagene med gammel eik og møter den døren som du en gang falt for. I denne veiledningen ser vi på hvordan du tar hånd om eikedøren for å bevare både funksjon og utseende under hele dørens levetid.

Hvorfor er vedlikehold viktig?

Eik (Quercus robur) er et hardt, slitesterkt og råtebestandig treslag. At det er hardt, betyr at olje ikke trenger inn like lett som ved eksempelvis teak. Det gjør at du må olje en eikedør oftere enn andre dører. Men som med alle treslag krever eik kontinuerlig vedlikehold. I denne veiledningen deler vi opp hvor mye vedlikehold du må utføre, ut fra dørens alder. Men først: hvorfor skal man vedlikeholde en eikedør regelmessig?

Vedlikehold bevarer eikedørens fargetone og utseende

Eik er et lyst treslag som blekner og blir grått hvis det ikke vedlikeholdes. Eiketre har også større porer enn andre treslag. Når garvesyren som finnes naturlig i eik, oksiderer og trenger ut i treporene, kan det oppstå svarte prikker. Lignende prikker oppstår når sopp og pollen fester seg i sporene. Begge disse er vanskelige å slipe bort når de først har dukket opp.

Vedlikehold bevarer dørens funksjon

Ytterdøren er husets grense mellom inne- og uteklimaet. På utsiden av døren kan det være tørr luft med minusgrader, samtidig som det er 20 plussgrader og fuktig luft innendørs. Følgen blir at dørens tre utsettes for store forskjeller i både temperatur og luftfuktighet. Vedlikehold av døren gjør at den blir mer føyelig, og at man unngår sprekkdannelse. Det gjør at døren beholder sin funksjon lenger

Når er det ekstra viktig å vedlikeholde eikedører?
En ytterdør som sitter på et sted uten beskyttende tak, i kystnære områder, krever litt ekstra omsorg og vedlikehold. Det er også ekstra viktig å vedlikeholde dører som vender mot sør og vest, særlig de deler av døren som er mest utsatt som dørens underkant der vann skvetter opp. Hvis man ikke vedlikeholder døren, kan dørens treflate få skiftninger i fargetonen.
// Leif Karlsson, dørbygger, Bovallstrand.

Når eikedøren er ny – lettere vedlikehold

Når eikedøren er ny, holder det å vaske av døren én gang eller to per år. Ha gjerne som rutine å vaske av døren på starten av høsten og på starten av sommeren. Dypp en svamp eller klut i varmtvann blandet med oppvaskmiddel, og vask av dørblad og karm. Hvis døren føles tørr og matt, kan det være nødvendig å legge et tynt lag olje.

Våre eikedører er behandlet med et lag av Osmo UV Protection Oil 425 Eik (pigmentert) og et lag av Osmo UV Protection Oil 420 (ufarget). Det gjør at de har en god grunndekning.

Ved eldre dører: grundig vedlikehold

Når døren begynner å få noen år på nakken, pleier vi anbefale å gjøre et litt mer grundig vedlikehold. Slik gjør du:

1. Hvis treets fibre har reist seg, må du starte med å slipe overflaten med et fint sandpapir i treets retning. Bruk et finkornet sandpapir for å slipe bort smuss og organisk materiale som har festet seg på overflaten.

2. Stryk deretter på et tynt lag av Osmo UV Protection Oil 420 (ufarget). Hvis du sliper ned døren helt, bør du legge med et lag med Osmo UV Protection Oil 425 Eik (pigmentert) og deretter et lag med Osmo UV Protection Oil 420 (ufarget) som topp, etter at du har slipt overflaten.

3. Vær forsiktig så du ikke legger noe overskudd. Unngå å behandle døren i direkte sollys.

Vask bort synlig sopp et par ganger i året

Hvis du ser at det finnes sopp på døren i form av små svarte prikker, bør du behandle den med algevask eller soppvask som dreper soppen. Vask døren et par ganger i året, særlig hvis det finnes mye løvtre i omgivelsene. Da sikrer du at den holder seg i god stand, samtidig som den eldes vakkert og naturlig. Hvis du ikke vet hvilken soppvask du skal bruke, kan du spørre i fargehandelen, så hjelper de deg med å finne riktig for akkurat din dør.

Stryk på et ekstra lag olje når det er nødvendig

Vi anbefaler at du vedlikeholder eikedøren dersom det er nødvendig. Nøyaktig hvor ofte avhenger av dørens plassering og utsatthet for vær og vind. Tenk på at eikedøren må oljes for å beholde sitt utseende og ikke sprekke og få svarte prikker.

Tenk på at du bør stryke på oljen på et tidspunkt når det ikke er for mye soppsporer og pollen i luften siden disse lett setter seg fast på døren.

For videre vedlikehold kan du be om råd i fargehandelen eller gå inn på www.welinoco.com.

Vedlikehold av glasset eikedør / ytterdør

Kontroller med jevne mellomrom at silikontetning mellom glass og glasslist er intakt. Silikonmaterialer brytes ned av vær og vind og gjør at vann kan trenge inn i konstruksjonen og forårsake svelling og ev. fargeslipp. Bruk silikon tilpasset glass (finnes i byggvarehandelen) ved vedlikehold. Be om råd i en fargehandel.

Video: vedlikehold av en eikedør i Bovallstrand

Leif Karlsson er dørbygger og har jobbet hos Bovalls Dörrbyggeri siden 1969. Hobbyene hans er snekring, lokalhistorie og skrivning. Her deler han gode dørtips og viser hvordan man utfører grundig vedlikehold på en eikedør fra Bovalls. OBS! Hvis eikedøren bare må oljes, trenger man ikke å bruke råtevern.

Vil du vite mer om våre eikedører eller booke et besøk i vårt utstillingsrom?

Da er du hjertelig velkommen til å kontakte oss på info@bovalls.com eller +46 (0)523-51700.

Velkommen till Bovalls Dörrbyggeri – dørbyggere i tre generasjoner.